OGNISKOWY BANNOCK

OGNISKOWY BANNOCK

bannock

bannock

Bannock – WTF?
To stare celtyckie słowo oznaczające po prostu pieczywo. Oryginalna nazwa tego wypieku obowiązuje cały czas w Szkocji oraz Wielkiej Brytanii. Jest to rodzaj płaskiego chleba pieczonego z różnego rodzaju mąki i zawierającego różnego rodzaju nadzienia –rodzynki(najbardziej powszechne i najsmaczniejsze) , farsz warzywny czy tez mięsny.

Na ten smaczny ogniskowy chleb nie ma jednego, ścisłego przepisu.
Mąka to stały składnik wszystkich bannocków (jaki rodzaj mąki wykorzystacie – zależeć będzie tylko i wyłącznie od was). Obowiązkowe są oczywiście dodatki smakowe (rodzynki lub inne suszone owoce). Konieczne jest również dodanie spulchniacza, który będzie odpowiedzialny za to, aby ciasto nam ładnie wyrosło. Jeżeli w naszym daniu pojawi się składnik zawierający kwas np. mleko, śmietana, sok z cytryny – dodajemy sodę oczyszczoną, jeżeli natomiast nie planujemy tego typu dodatków stosujemy klasyczny proszek do pieczenia.

Przygotowanie:
Myjemy łapki i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Następnie formujemy bułę i umieszczamy na naszym naczyniu.
Gotowe? No to stawiamy całość przy ognisku, w odległości około 20-30 cm od ognia i opiekamy przez około 15 minut od czasu do czasu obracjąc naszym naczyniem aby opiekał się on równomiernie z każdej strony.
Po 15 minutach obracamy nasz chlebek i robimy to samo piekąc drugą stronę. W pół godziny mamy gotowe pyszne i słodkie ciasto.


Składniki na 1 porcję:
• 1 szklanka mąki
• 1/2 szklanki mleka w proszku
• 3 łyżeczki cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• ½ łyżki proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki rodzynek
• 1/3 szklanka wody

Przygotujecie składniki w domu, zapakujcie do woreczka foliowego i kiedy tylko znajdzie się na to czas przy ognisku – dolejcie wody i do dzieła !

Smacznego!